ขอขอบพระคุณสำหรับลูกค้าทุกท่านที่อุดหนุนและติชม ที่ก้นครัวริมน้ำ บ้านไร่ จอมทองรีสอร์ท ของเชฟทุกๆๆมื้อที่ได้ดูแลกันและกัน จากวันที่เริ่มต้นถึงวันนี้เริ่มเข้าสู่ปีที่ 6 ของครัวเล็กๆๆสู่สากลแล้ว เรากำลังพัฒนาสู่ความเป็นสากลในการรองรับนัท่องเที่ยวใน AEC ที่กำลังจะเข้ามาสู่พื้นที่ท่องเที่ยวในทุ่งกังหันลมที่ห้วยบง ด่านขุนทด นครราชสีมา รูปลัษณ์ใหม่ และความเป็นเอกลักษณ์ของครัวไทยเรากำลังเริ่มแล้วที่นี่ จุดเล็กๆๆ สำหรับนักท่องเที่ยวและคนเดินทาง
วันนี้เชฟแนะนำการเตรียมตัวเพื่แนะนำ นักท่องเที่ยวที่ประเทศไทยเราจะเข้าสู่อาเซี่ยนกับประเภทของอาหารไทยและผลไม้ไทยเรานะคะ
Eating & Ordering Thai Foodวิธีการรับประทานและการสั่งอาหารไทย
Thai food is eaten with a fork and spoon. Even single dish meals such as fried rice with pork, or steamed rice topped with roasted duck, are served in bite-sized slices or chunks obviating the need for a knife. The spoon is used to convey food to the mouth. Ideally, eating Thai food is a communal affair involving two or more people, principally because the greater the number of diners the greater the number of dishes ordered. Generally speaking, two diners order three dishes in addition to their own individual plates of steamed rice.
Fried Rice
three diners four dishes, and so on. Diners choose whatever they require from shared dishes and generally add it to their own rice. Soups are enjoyed concurrently with rice. Soups are enjoyed concurrently with other dishes, not independently. Spicy dishes, not independently. Spicy dishes are "balanced" by bland dishes to avoid discomfort.
The ideal Thai meal is a harmonious blend of the spicy, the subtle, the sweet and sour, and is meant to be equally satisfying to eye, nose and palate. A typical meal might include a clear soup (perhaps bitter melons stuffed with minced pork), a steamed dish (mussels in curry sauce), a fried dish (fish with ginger), a hot salad (beef slices on a bed of lettuce, onions, chillies, mint and lemon juice) and a variety of sauces into which food is dipped. This would be followed by sweet desserts or fresh fruits such as mangoes, durian, jackfruit, papaya, grapes or melon.What Comprises a Thai Meal
Titbits ปอเปี้ยะทอด | |
---|---|
These can be hors d'oeuvres, accompaniments, side dishes, and/or snacks. They include spring rolls, satay, puffed rice cakes with herbed topping. They represent the playful and creative nature of the Thais. | |
Salads สลัด ยำ | |
A harmony of tastes and herbal flavours are essential. Major tastes are sour, sweet and salty. Spiciness comes in different degrees according to meat textures and occasions. | |
Dips น้ำพริก | |
Dips entail some complexity. They can be the major dish of a meal with accompaniments of vegetables and some meats. When dips are made thinly, they can be used as salad designs. A particular and simple dip is made from chilies, garlic, dried shrimps, lime juice, fish sauce, sugar and shrimp paste. | |
Soups ต้มแกง | |
A good meal for an average person may consist simply of a soup and rice. Traditional Thai soups are unique because they embody more flavours and textures than can be found in other types of food. | |
Curries แกงกระทิ แพนง แกงเผ็ด | |
Most non-Thai curries consist of powdered or ground dried spices, whereas the major ingredients of Thai curry are fresh herbs. A simple Thai curry paste consists of dried chilies, shallots and shrimp paste. More complex curries include garlic, galangal, coriander roots, lemon grass, kefir lime peel and peppercorns. | |
Single Dishes อาหารจานเดียว | |
Complete meals in themselves , they include rice and noodle dishes such as Khao Phat and Phat Thai. | |
Desserts ขนมหวาน | |
No good meal is complete without a Thai dessert. Uniformly sweet, they are particularly welcome after a strongly spiced and herbed meal. |